Artikel in Huis-aan-Huis blad

Fairtrade & biologisch, ideale partners

Koop bewust en maak het verschil

Fairtrade Gemeente Doetinchem heeft onlangs een bezoek gebracht aan de biologisch dynamische boerderij Ruimzicht in Halle en haar trotse eigenaren Jara van Rooij en Gerjo Koskamp.

Wat betekent biologisch dynamisch boeren voor Jara en Gerjo? Jara legt uit: “Onze koeien lopen zomer en winter buiten, ze zijn antibioticavrij en mogen hun mooie hoorns behouden. De pasgeboren kalfjes blijven drie maanden bij de moeder in de familiekudde waarin alle leeftijden samen gaan”. Deze kudde graast op kruidenrijke weiden en dat proef je! Naast koeien houden Gerjo en Jara varkens, kippen, schapen en verbouwen ze graan.

Koeien in de wei, varkens lekker buiten met een modderbad, voer van eigen grond. Een idyllisch plaatje, maar wel eentje met extra uitdagingen. Als je, zoals Jara en Gerjo een biologisch dynamische boerderij runt, dan heb je te maken met de grillen van de natuur. Meer dan in de rest van Nederland was het in de Achterhoek de afgelopen zomer kurkdroog. De voeropbrengsten van het bedrijf zijn hierdoor flink teruggelopen. Boerderij Ruimzicht gaat nu zoveel mogelijk zelf zuivelen. Met de Achterhoekse Bergkaas als gezond, duurzaam en vernieuwend product brengen zij een mooie toevoeging aan Achterhoek Food.

Duurzaam en rechtvaardig

Biologische en Fairtrade boeren hebben dezelfde missie: een duurzame, rechtvaardige en mooiere wereld. Het enige verschil is dat Fairtrade producten zoals chocolade, koffie en bananen uit verre warme landen komen en biologische producten vaak in Nederland of Europa geproduceerd worden. Maar beide staan voor een goede beloning voor boeren en aandacht voor het milieu! 

Op de markt

Nieuwsgierig geworden naar Boerderij Ruimzicht en haar biologische producten? Op dinsdagochtend staat Jara en Gerjo op de markt in Doetinchem met biologische groenten, fruit, eieren en hun heerlijke zelfgemaakte kaas, kwark en panir. Op vrijdag en zaterdag kunt u terecht in de boerderijwinkel. Ook bij biologische winkel het Volle Pond in Doetinchem kunt u terecht voor het biologische vlees van hun boerderij.

Fairtrade week

Van 24 oktober tot en met 1 november is het Fairtrade week in Nederland. Fairtrade Gemeente Doetinchem zet zich in voor een eerlijke beloning voor boeren en producten met respect voor mens en milieu. Samen zorgen Fairtrade en biologische boeren voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Ook u kunt hieraan en bijdrage leveren met uw aankopen in de supermarkt. Kies en koop bewust Fairtrade en biologische producten en maak het verschil!