FAQ

 • Is Fairtrade een merk?

  Nee, Fairtrade is geen merk. Het is een principe. Internationaal zijn de uitgangspunten voor wat Fairtrade is afgesproken. Verschillende organisaties geven hier hun invulling. Bijvoorbeeld: Max Havelaar, een organisatie achter het keurmerk voor Fairtrade, en merken zoals Ben & Jerry’s, Fair Trade Original, Tony Chocolonely,  Pickwick, Nespresso, BIO+ en PLUS (supermarktketen) die Fairtrade producten leveren via de supermarkt, groothandel of bijvoorbeeld Wereldwinkel.

 • Waarom zijn Fairtrade producten zo moeilijk verkrijgbaar?

  Fairtrade producten zijn inmiddels heel goed verkrijgbaar. Bij praktisch iedere supermarkt, groothandel, koffieleverancier en daarnaast natuurlijk bij speciaalzaken zoals Wereldwinkels. Daarnaast komen er steeds meer webshops die ervoor zorgen dat je fairtrade producten ook vanuit je luie stoel kunt bestellen. Lees meer over Fairtrade producten.

 • Waarom zou ik Fairtrade producten kiezen in plaats van streek- of biologische producten?

  Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Steeds meer producten dragen zowel het Fairtrade als het EKO/biologisch keurmerk. Als bewust duurzame consument kun je voor producten die in Nederland gemaakt worden de biologische en/of de streekvariant kopen. Maar er zijn producten die we dagelijks gebruiken maar die niet in Nederland of Europa worden verbouwd. Denk hierbij aan koffie, thee, cacao (ook hagelslag, chocopasta, chocolade), rijst, ananas, bananen. Kies voor deze producten de Fairtrade variant.

 • Hoeveel van de prijs die ik betaal komt ten goede aan producenten in ontwikkelingslanden?

  Fairtrade staat voor ontwikkelingshandel. Bij handel moeten alle schakels winst kunnen maken. Dat betekent dat van de prijs van een Fairtrade product de kosten van de hele keten betaald moeten worden. Het deel dat betrokken boeren of producenten in ontwikkelingslanden eraan over houden, verschilt dus. In tegenstelling tot reguliere producten weet je bij Fairtrade producten in ieder geval zeker dat ook de boeren en producenten voldoende ontvangen om hun kosten te dekken en daarnaast nog te kunnen investeren in hun gezin, hun bedrijf of hun omgeving.

 • Waarom is Max Havelaar beter dan bijvoorbeeld UTZ Certified en Rainforest Alliance?

  Dit zijn drie verschillende initiatieven die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een betere wereld. Het ene is dus niet beter dan het andere. ze leggen de nadruk op een ander aspect:

  2012-UTZ-logo-500 UTZ Certified is opgericht in 2002 door bedrijfsleven (o.a. Ahold).
  De oprichters willen dat er voldoende aanbod van verantwoorde producten op de markt is.
  De focus ligt op goede landbouwtechnieken (GAP).
  Zij hebben geen minimumprijs en een onderhandelbare premie.
  rainforest-alliance-certified-seal-lg Rainforest Alliance is opgericht in 1986  door milieuactivisten.
  De focus ligt op het behoud regenwoud en biodiversiteit.
  Zij  hebben geen minimumprijs en de boeren ontvangen geen premie.
  Nieuwste-logo-MH-3 Fairtrade, (in Nederland ook bekend onder de naam Max Havelaar)
  is van deze drie echter de enige die voldoet aan de internationale principes van Fairtrade.
  Het keurmerk is opgericht in 1988 door boeren en is voor 50% in eigendom van boeren & arbeiders.
  De focus ligt op structurele ontwikkeling van boeren en arbeiders via de handel.
  De boeren pontvangen ten minste een kostendekkende minimumprijs, een niet onderhandelbare premie die rechtstreeks naar boerenorganisaties gaat. Fairtrade biedt de mogelijkheid tot voorfinanciering.

  Omdat UTZ en Fairforest wel  wel de sociale en milieutechnische omstandigheden van de productieketen waarborgen waardeert de Fairtrade Gemeente campagne deze systemen binnen het criterium voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 • Waarom promoot Fairtrade Gemeente alleen Max Havelaar, het keurmerk voor Fairtrade?

  De Fairtrade Gemeente campagne stimuleert Fairtrade in Nederland. Dat omvat alle initiatieven die voldoen aan de internationale criteria van Fairtrade. Max Havelaar, het keurmerk voor Fairtrade is daar een van.

  De Fairtrade Gemeente Doeitnchem stimuleert in Doetinchem naast Fairtrade ook de biologische/streek producten en duurzaamheid.
  Wij vinden dat biologische en Fairtrade boeren dezelfde missie hebben: een eerlijke, duurzame wereld met goede toekomst voor mens en dier. 

 • Hoe herken ik Fairtrade producten?

  Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Er zijn namelijk verschillende initiatieven die kunnen aantonen dat een product voldoet aan de internationale principes voor eerlijke handel. De meest voorkomende zijn:

  Max Havelaar keurmerk voor fairtrade Fair Trade Original WAAR_logo_url World Fair Trade Organisation landelijke-vereniging-van-Wereldwinkels
 • Fairtrade, dan hebben we het toch over koffie?

  Zeker, maar allang niet meer alleen. Aanvankelijk betrof het keurmerk inderdaad alleen koffieboeren. Op de koffiemarkt schommelden de prijzen in de jaren tachtig en negentig zo sterk - vaak als gevolg van prijsspeculatie door grote bedrijven - dat soms hele regio’s in pure armoede moesten leven. Vandaar de aandacht voor een eerlijke prijs voor die koffieproducenten. Inmiddels gaat het over veel meer producten: het keurmerk voor vind je terug op bijvoorbeeld bananen, rijst, chocolade en thee. Maar ook op wijn, pindakaas, katoenen tassen en kleding, fruit, bloemen en goud.

 • Is Fairtrade hetzelfde als Max Havelaar?

  Het begrip “Fairtrade” wordt vaak in verband gebracht met het merk Fair Trade Original. Je kent het wel van de pakken hagelslag. Het produceert en handelt al sinds 1959 in eerlijke voedingsmiddelen door nauwe samenwerking met boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. In 1988 is Stichting Max Havelaar opgericht. Zij gaven voor het eerst een onafhankelijk keurmerk uit als garantiezegel voor een gezonde productieketen. De producten van Fair Trade Original zijn ook Fairtrade gecertificeerd. Ze zijn lid van de internationale organisatie Fairtrade International (FI). Deze ziet vanuit Bonn toe op die eerlijke handel. Het Fairtrade keurmerk staat inmiddels op 27 duizend producten in 120 landen.

   

 • Zo’n keurmerk, daar kun je toch niet echt van op aan. Dat is toch vooral voor de show?

  Zeker niet. Het Fairtrade keurmerk wordt uitsluitend verstrekt aan producenten die voldoen aan strenge criteria. Zo zien we toe op de geldstromen, er wordt ter plekke gecheckt wat boerencoöperaties met de premiedoen. Als je producten met het keurmerk voor Fairtrade koopt, kun je er 100% zeker van zijn dat jouw aankoop de lokale boeren en hun gemeenschap écht vooruit helpt.

 • Is Fairtrade niet vooral verkapte ontwikkelingshulp?

  Zo zou je het kunnen zien - maar dan wel een heel praktische en effectieve manier van hulp. Het geld van Westerse consumenten komt namelijk zonder omwegen terecht bij lokale boerencoöperaties. Die coöperaties mogen dat geld - en een extra ‘Fairtrade premie’, een investeringsbonus - zelf besteden aan verbetering van de levensomstandigheden van boeren, arbeiders en hun families. Bijvoorbeeld aan betere lonen, veiliger arbeidsomstandigheden of onderwijs. Of bijvoorbeeld aan een nieuwe weg, betere huisvesting, investeringen in hun bedrijf of milieubescherming. Al met al worden de levens van de mensen die van alles produceren wat wij dagelijks gebruiken, een stuk beter.

   

 • Maakt Fairtrade boeren afhankelijk?

  Fairtrade stimuleert juist dat kleine boeren op eigen benen gaan staan. Het helpt hen bij het ontwikkelen van een eigen, toekomstgerichte economie. Ze krijgen via Fairtrade een ‘eerlijke prijs’ voor hun waar, dat wil zeggen, een prijs die leidt tot een hoger en stabieler inkomen voor kleinere boeren en hun arbeiders. Bovendien kunnen boerencoöperaties - via een extra premie op verkochte producten - investeren in teeltverbetering, bedrijfsontwikkeling, milieu en/of sociale vooruitgang. De keus is aan henzelf, de aangesloten boeren bepalen de agenda.

 • Zijn Fairtrade producten duurder?

  Het klopt dat veel Fairtrade producten iets duurder zijn dan hun soortgenoten zonder keurmerk. Niet zo heel gek als je bedenkt dat je met de aankoop van elk Fairtrade product daadwerkelijk meer geld geeft aan de producenten in het land van herkomst. Fairtrade producten kun je in alle prijsklassen kopen en bij duurdere en goedkopere supermarkten. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren. Bijvoorbeeld winkels die enkel Fairtrade bananen verkopen (COOP en PLUS) profiteren van schaalvoordeel. Daarnaast zijn er premiummerken (zoals Starbucks en Ben & Jerry’s) die duurdere producten, en daarmee ook duurdere Fairtrade producten verkopen. Wat Fairtrade producten wel altijd gemeen hebben is dat de boeren en producenten die het product geleverd hebben een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product en werken onder menswaardige omstandigheden.

 • Kan je Fairtrade producten alleen in eco-winkels kopen?

  Welnee. Fairtrade is trots op een sterk groeiende beschikbaarheid van producten met het bekende groenblauwe logo. Je vindt Fairtrade natuurlijk in biologische supers en Wereldwinkels, maar daarnaast ook in elke supermarkt. Gewoon op het schap tussen alle andere producten. En dat is precies zoals het hoort.

 • Is Fairtrade een succes?

  Ja, maar dat is beslist geen reden om tóch weer voor een niet-Fairtrade product te kiezen. We zijn vast op weg om steeds meer consumenten, leveranciers, handelaars en producenten aan het internationale Fairtrade-netwerk te verbinden. Alleen zo helpt Fairtrade alle schakels in de voedselproductieketen aan een betere toekomst. Eén van de manieren om extra aandacht te vragen voor Fairtrade in ons land - toch het land waar het ooit allemaal begon - zijn de Fairtrade Weken. In het voor- en najaar  besteden supermarkten door heel Nederland deze 2 weken extra aandacht aan het Fairtrade assortiment. Zo wordt het nog makkelijk te kiezen voor Fairtrade.